Meny
Meny

Sida söker en programansvarig specialist med fokus på näringslivssamverkan, SLSD och SISD, ref 165/20

Stockholm PARTNER Sista ansökningsdag: 2020-12-08

Sidas vision är varje människas rätt och möjlighet till ett värdigt liv. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering med att stimulera hållbar utveckling och rädda liv. Med finansiella resurser, kunskap och ett stort förtroendekapital skapar vi på Sida förutsättningar för de allra fattigaste och mest sårbara människorna att forma sin tillvaro och framtid. Vi är långsiktiga i vårt engagemang, tydliga i våra värderingar och modiga i handling

Sida använder sin finansiering, expertkunskap och sitt partnerskapsmäklande arbete för nyskapande lösningar på vår tids största utmaningar. Som medarbetare på avdelningen för partnerskap och innovation får du vara med och utveckla detta arbete med målsättningen att skapa största möjliga utväxling.

Den aktuella tjänsten är placerad på avdelningsledningen i en arbetsgrupp som ansvarar för att stötta, samordna och utveckla strategiska partnerskap, innovation och metoder, samt samverkan med näringslivet (SPIN). Enheten har fn 13 medarbetare. Tjänsten ingår i ett team av fyra personer som tillsammans samordnar Sidas nätverk med företag, Swedish Leadership for Sustainable Development (SLSD) och med investerare, Swedish Investors for Sustainable Development (SISD). Nätverken, som samordnas av Sida, har skapat ett forum för värdefullt lärande och en plattform för nya partnerskap, konkreta projekt och samverkansmodeller för minskad fattigdom och hållbar utveckling.

Du ska huvudsakligen arbeta med utvecklingen av SLSD och bidra till utvecklandet av synergierna mellan SLSD och nätverkan SLSD har precis gått in i en ny fas av samarbetet då nätverket fokuserar på att ingen lämnas efter i klimattransformationen som beskrivs i nätverkets nya Joint Commitment, och genomför s.k. Action Labs, Inspiration Studio events och Influence Factory aktiviteter (påverkansarbete). I den här rollen kommer du att identifiera, planera och genomföra aktiviteter, seminarier, nätverksmöten och kommunikationsinsatser som hjälper nätverket att uppnå sina mål. Du kommer att bygga och utveckla relationer med medlemsorganisationerna (oftast hållbarhetscheferna) och med andra organisationer som är relevanta för nätverket, inklusive Utlandsmyndigheterna, internationella organisationer, svenska myndigheter, investerare, civilsamhällsorganisationer m.m. Du kommer också att kommunicera om nätverkets arbete både internt och externt.

Du kommer också att handlägga och följa upp två insatser som kompletterar nätverksarbetet och bidra till det verksövergripande arbetet med bredare relationer. Du bidrar även till Sidas övriga samverkan med näringslivet och deltar bl.a. på utskottet för näringslivssamverkan, och bidrar till SPIN-gruppens gemensamma arbete.

Vi söker nu en kollega, med erfarenhet av näringslivssamverkan och/eller av att jobba i ett nätverk eller i partnerskap med flera aktörer, för ett vikariat. Du ska vara utåtriktad och bra på att kommunicera och bygga externa relationer på senior nivå, och erfaren av att självständigt föra dialog med andra organisationer. Du tycker att det är roligt att jobba i partnerskap och är van med att ha en nära dialog med partners där du hittar lösningar tillsammans. Du är nyfiken, flexibel och lyhörd, och intresserad av att utveckla och testa nya arbetssätt. Du är prestigelös och en utpräglad lagspelare som bidrar aktivt till teamets gemensamma arbete och utveckling.

Arbetsuppgifter

 • Bygga och utveckla relationer med SLSDs medlemmar och med andra organisationer som är relevanta för nätverkets aktiviteter.
 • Som en del av teamet, identifiera, utveckla, planera och genomföra aktiviteter som hjälper nätverket att uppnå sina mål och som skapar synergier mellan SLSD och SISD, t.ex. workshops, seminarier, nätverksmöten och kommunikationsinsatser.
 • Leda processer och föra dialog med medlemmarna och externa parter.
 • Kommunicera internt och externt om nätverket och nätverkets arbete, ta fram kommunikationsmaterial och samordna kommunikationsrelaterade aktiviteter.
 • Bidra till utvecklingen och spridandet av nya metoder och arbetssätt.
 • Administrativa uppgifter inkl. handläggning i Sidas administrativa system, budgetuppföljning, verksamhetsplanering, rapportering, upphandling etc.
 • Företräda och bistå verket med underlag kring näringslivet som aktörsgrupp, näringslivets roll i Agenda 2030, privat-offentlig samverkan, bredare relationer samt sektoröverskridande partnerskap.
 • I samverkan med andra kollegor utveckla avdelningen/verkets roll att facilitera samverkan med andra aktörer, utveckla systemanalys och näringslivets roll i detta.
 • I övrigt förekommande arbetsuppgifter på enheten och avdelningen.

Kvalifikationskrav

Förutom nedanstående kvalifikationskrav hänvisas till Sidas personalpolicy

Utbildning

 • Akademisk examen inom ett relevant område eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt

Språk

 • God förmåga att uttrycka sig väl på svenska och engelska i tal och skrift.

Kompetens och arbetslivserfarenhet

 • Gedigen dokumenterad erfarenhet av samarbete med näringslivet inom utvecklingssamarbete och/eller av att ha jobbat med hållbarhetsfrågor inom näringslivet och/eller erfarenhet av att ha samordnat olika former av nätverk
 • Erfarenhet av att självständigt föra dialog med andra organisationer och representera arbetsgivaren i externa sammanhang
 • Bred erfarenhet från projekt- och processledning och samordning/facilitering av högnivåmöten samt partnerskap av strategisk karaktär.
 • Mycket god förmåga att kommunicera, samarbeta och bygga relationer med interna såväl som externa aktörer
 • Mycket god förmåga till självledarskap samt att prioritera, delegera, följa upp och slutföra arbetsuppgifter i tid.
 • Mycket god förmåga att jobba i team och bidra aktivt till teamets gemensamma arbete och utveckling.

Meriter

 • Erfarenhet av strategisk kommunikation
 • Erfarenhet av att utveckla nya arbetssätt och utveckla/testa innovativa lösningar
 • Erfarenhet av att jobba med Sidas system för insatshantering
 • Erfarenhet av arbete i utvecklingsländer

Anställningsvillkor

Befattningen avser ett vikariat tills vidare dock längst under ett år, med möjlighet till förläning. Tillträde snarast.

Information

Vid kontakt vänligen ange ref.nr 164/20.

Ytterligare upplysningar om befattningens innehåll lämnas av Maria Stridsman 08-698 52 29 eller Suzanne Krook, 08-698 51 47x.

Annonsförsäljare undanbedes vänligt men bestämt.

Fackliga företrädare vid Sida är Saco Sida (kontaktperson: Luis Larrea 08-698 50 00) och ST inom Sida (kontaktperson: Lisbeth Nylund, tfn 08-698 40 19).

I Sidas rekryteringsprocess används urvalsfrågor som ett verktyg för att göra ett första urval. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Sista ansökningsdag är den 8 december 2020.

Sida strävar efter att spegla samhällets mångfald och välkomnar därför alla sökande.