Meny
Meny

Junior Professional in Delegation (JPD)

- EU Sista ansökningsdag: 2021-01-31

Är du ung akademiker och vill vara trainee på någon av EU:s delegationer i världen?

Sverige deltar i ett traineeprogram för unga akademiker, skapat av EEAS (EU:s utrikestjänst) och EU-kommissionen. Programmet benämns Junior Professionals in Delegation, JPD-programmet. JPD-programmet riktar sig till akademiker med 0 - 4 års relevant arbetslivserfarenhet. Som JPD placeras du på någon av EU:s delegationer runt om i världen. Till omgången som startar 2021 rekryterar Sida 17 stycken JPD.

För att ansöka till programmet behöver du vara svensk medborgare, ha en vid ansökningstillfället uttagen mastersexamen (inom relevanta områden) samt mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i ett tredje språk. Ytterligare språkkunskaper är meriterande.

Traineeperioden startar i september/oktober 2021 och pågår i ett år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år.

Sista ansökningsdag för programmet är 31 januari 2021.

Sökprocessen

Innan du söker traineeprogrammet är det viktigt att först läsa igenom informationen på EUs hemsida och noggrant följa instruktionerna. Klicka här för att besöka EUs informationssida för JPD-programmet, där du hittar all relevant information samt det ansökningsformulär du ska använda. Läs också igenom Sidas FAQ innan du söker.

När du söker är det ett krav att du gör det i EU:s ansökningsformulär och på engelska. Bifoga ifyllt formulär med din inskannade signatur (i PDF-format, max 1 MB) på ansökningssidan (klicka på Ansök ovan). Formuläret ersätter CV och personligt brev och du ska alltså inte skicka med några dokument utöver ansökningsformuläret. Skicka inte några originalhandlingar i detta skede. Sidas rekryteringssystem kräver att du laddar upp två dokument, så du laddar upp ditt ansökningsformulär två gånger (där CV och personligt brev efterfrågas).

Bra att veta om rekryteringsprocessen

  1. Urvalsprocessen börjar direkt efter sista ansökningsdag.
  2. Ca 100 kandidater kallas till en kortare intervju. Eventuellt tillkommer även urvalstester.
  3. Sida väljer ut ca 50 intressanta kandidater som skickas vidare till EU för granskning och matchning med de delegationer som tar emot JPD i år.
  4. De kandidater som får erbjudande om traineeplats blir kallade till två obligatoriska utbildningar under september 2021, i Härnösand/Stockholm samt i Bryssel.
  5. Traineeprogrammet beräknas starta i september/oktober 2021.

OBS: JPD-programmet riktar sig främst till personer som inte har fast anställning på Sida. Har du fast anställning på Sida kan du komma ifråga för en tjänst endast om inga andra kandidater anses uppnå kraven i arbetsbeskrivningen.

Kontaktpersoner

Du hittar all relevant information om programmet på EUs informationssida. För frågor om rekryteringsprocessen, mejla till adressen resursbasprogram@sida.se. På grund av stort intresse har vi dock begränsad möjlighet att besvara individuella frågor.