Meny
Meny

Sida söker en metod- och ämnesföreträdare inom energi, ref 67/21

Stockholm TEMA Sista ansökningsdag: 2021-06-16

Brinner du för biståndsfrågor och har erfarenhet av att arbeta med energi-frågor i en internationell miljö med fokus på utvecklingsländer? Vill du arbeta på en statlig myndighet för att minska fattigdomen i världen och tillsammans med andra bidra till att genomföra de globala målen för hållbar utveckling? Då kan det här vara tjänsten för dig!

Vi erbjuder

Sida är en modern, statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Genom vårt arbete och tillsammans med andra bidrar vi till att genomföra Sveriges politik för global utveckling och uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Vår vision är varje människas rätt och möjlighet att leva ett värdigt liv. En förutsättning för att uppnå vår vision och våra mål är engagerade och kunniga medarbetare och vi erbjuder därför en dynamisk arbetsplats med goda möjligheter till utveckling, en god arbetsmiljö och en meningsfull vardag. Som medarbetare på Sida erbjuds du en spännande tjänst med stort ansvar där du förväntas arbeta självständigt enligt den statliga värdegrunden, se till helheten och bidra till en öppen och tillitsbaserad kultur.

Avdelningen för internationella organisationer och tematiskt stöd genomför sex globala strategier för hållbar utveckling och ökad demokrati samt bidrar till Sidas kunskapsutveckling och expertstöd till regeringen. Avdelningen har drygt 100 medarbetare, hanterar cirka 4,7 miljarder kronor genom olika program och stöd och står för Sidas verksövergripande tematiska och multilaterala expertstöd.

Nu söker vi en metod- och ämnesföreträdare inom energi. Tjänsten är placerad på enheten för tematiskt stöd (TEMA) som står för kunskapsutbyte och kompetensutveckling inom de tematiska nätverk som enheten samordnar, samt stora delar av Sidas tematiska omvärldsbevakning, analys, rapportering och kommunikation.

Rollbeskrivning och arbetsuppgifter

Befattningen omfattar huvudsakligen tematiskt arbete och stöd inom området energi:

 • Företräda ämnesområdet internt och externt
 • Leda arbetet med Sidas tematiska nätverk för energi, inklusive att kommunicera inom nätverket och bidra till Sidas strategiska tematiska rådgivning.
 • Framtagande av metodstöd inom ansvarsområdet. Detta kan t.ex. inkludera metodstöd för handläggare i bedömning av, och dialog om, energi i biståndsinsatser, eller stödmaterial för partnerorganisationer hur de kan stärka sin verksamhet
 • Bidra till kunskapsutveckling, kompetensutveckling och lärande genom att utforma och medverka i utbildningar och ta fram olika former av metodstöd, särskilt digitala.
 • Bidra till ämnesrelaterade uppdrag i form av underlag eller tematisk rapportering gentemot Sidas ledning, Regeringskansliet och andra myndigheter.
 • Medverka i global dialog inom ämnesområdets prioriterade frågor
 • Följa och redogöra för ämnesområdets utveckling genom forsknings- och omvärldsbevakning.
 • Sammanställa och genomföra analys av utvecklingsresultat inom det egna ämnesområdet samt kommunicera dessa till relevant publik.
 • Bevaka och aktivt öka samarbetet med övriga ämnesområden inom Sidas verksamhet samt bidra till integrering av relevanta perspektiv och prioriteringar inom det egna ämnesområdet
 • I övrigt förekommande arbetsuppgifter på enheten och avdelningen.

Utbildning

 • Dokumenterad akademisk examen motsvarande minst tre års heltidsstudier inom relevant område

Språk

 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Övriga kvalifikationskrav

 • Gedigen kunskap och erfarenhet av arbete med ämnesområdet i ett utvecklingssammanhang
 • Erfarenhet av att driva kunskaps- och metodutveckling inom området
 • Erfarenhet av analys- och policyarbete inom området

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och förmågor och söker dig som har mycket god förmåga att leda dig själv, vara självgående, driva processer och kunna prioritera samt att slutföra dina arbetsuppgifter i tid – även när förutsättningarna ändras. Du bör ha en mycket god förmåga att använda kommunikation som ett strategiskt verktyg liksom att generera och tillgodogöra dig kunskap och omsätta den till handling. Du bör vidare ha en mycket god förmåga att skapa och upprätthålla tillitsfulla relationer för att kunna samarbeta i olika konstellationer. Slutligen behöver du ha en mycket god administrativ förmåga och förståelse för rollen som statstjänsteperson.

Meriter

 • Högre akademisk examen än Masterexamen
 • Erfarenhet av arbete på utlandsmyndighet eller i liknande internationell miljö
 • Erfarenhet av metodutveckling
 • Erfarenhet av Sidas rutiner och arbetssätt
 • Erfarenhet av att använda digitala plattformar och verktyg för metodutveckling och kunskapsutbyte
 • Erfarenhet av att arbeta med integrering av olika perspektiv/tematiska frågor
 • Erfarenhet av rapporteringsarbete och att svara på regeringsuppdrag

Anställningsvillkor

Befattningen avser en tillsvidareanställning med tillträde 2021-08-15. Provanställning tillämpas

Information

Vid kontakt vänligen ange ref.nr 67/21

Ytterligare upplysningar om befattningens innehåll lämnas av Christina Hartler, 070-509 68 08 eller Mirjam Palm 070-323 08 31

Annonsförsäljare undanbedes vänligt men bestämt.

Fackliga företrädare vid Sida är Saco Sida (kontaktperson: Luis Larrea 08-698 50 00) och ST inom Sida (kontaktperson: Lisbeth Nylund, tfn 08-698 40 19).

Under våren 2022 flyttar Sidas huvudkontor till Rissne

I Sidas rekryteringsprocess används urvalsfrågor som ett verktyg för att göra ett första urval. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Sista ansökningsdag är den 16 juni 2021.

Sida strävar efter att spegla samhällets mångfald och välkomnar därför alla sökande.